2.3.2013

Isla 8kk!

A i e m m a t

Kuukausi on jälleen vaihtunut ja näin ollen on aika tehdä katsaus edelliseen kuukauteen ja Islan kehitykseen hieman tarkemmin. Viime kuussahan ei edes kolmeakymmentä päivää ollutkaan, joten Islan 8-kuukautissynttärit jäi ikään kuin välistä, mutta ehkä se ei ole niin justiinsa :) Kävimme myös lääkärineuvolassa tämän viikon alussa ja nyt olis sitten mittojakin saatavilla pitkästä aikaa, 7 kuukauden iässä kun neuvolaa ei ollut. Toisinaan havahdun ihmettelemään sitä, miten kehitys vauvavuoden aikana on ällistyttävän nopeaa. Olen kuluneiden viikkojen aikana päivitellyt Miikalle kerta toisensa jälkeen, kuinka Isla tuntuu jo niin isolta tytöltä, vaikka onkin vielä vauva. Sitten kun uusi tulokas saapuu, Isla tuntuu varmasti vielä enemmän isolta tytöltä, mutta silloinkin pitää muistaa, että Isla on edelleenkin pieni ja saa ollakin.


Edellisessä kuukausikatsauksessa ihmettelin Islan uusia taitoja, joka päivä tuntuu tulevan jotain uutta. Samaa jaksan edelleenkin ihmetellä ja uusien taitojen lisäksi Isla on alkanut tuomaan esille luonnettaan ja erityisesti tempperamenttisuuttaan. Ei epäilystäkään, mistä tuo pieni tulisieluinen tyttäremme on luonteensa perinyt, sillä isänsä on varsin rauhallinen ja lehmän hermot omaava yksilö. Toisaalta on mielenkiintoista seurata tuota pientä vipeltäjää, joka on aivan yhtä tempperamenttinen ja äkkipikainen kuin äitinsä, mutta toisinaan se on hermoja raastavaa. Kuluneen kuukauden aikana olen hokenut ei-sanaa varmaan tuhansia kertoja (ainakin satoja!) ja kantanut lasta lukemattomia kertoja pois kielletyistä paikoista. Isla on alkanut ymmärtämään, mitä kieltäminen tarkoittaa, mutta eri asia onkin sitten se totteleminen... Toisinaan kielto tepsii jopa sohvan pohjalta käsin, mutta useimmiten joudun kampeamaan itseni tytön luokse ja nostamaan pois kielletystä paikasta. Sekös vasta onkin hyvä syy heittäytyä lattialle raivoamaan, koska äiti on ääliö ja kieltää kaiken kivan ;) Isla ei halua voi ymmärtää, minkä takia vessan roskis, lattialla pois vientiä odotteleva roskapussi, tulikuuma uunin luukku, lehtikori, johdot ja monet muut asiat on kiellettyjä. Juuri ne kivoimmat asiat kielletään, tyhmä äiti. Mä uskon kuitenkin, että kunhan jaksan toimia määrätietoisesti, alkaa meidänkin neiti kieltämistä jossain vaiheessa tottelemaan.


Jos vielä edellisen kuukausikatsauksen aikaan nukuttiin aamulla pitkään, niin ei nukuta enää. Muutin Islan päikkäriaikoja hieman ja niiden seurauksena Isla meni illalla nukkumaan seiskan jälkeen entisen kahdeksan sijaan. Hetken aikaa Isla nukkuikin 19.00-8.30/9.00, mutta sitten alettiin pomppaamaan seiskalta ylös. En usko, että yöunien aikaistamisella on vaikutusta asiaan, sillä Isla herää nykyään aina 7.00-7.15, mentiinpä nukkumaan illalla seiskalta, kasilta tai ysiltä. Liekkö sitten kirkkaus aamuisin haittaa unia, mene ja tiedä. En taida olla kuitenkaan yksin ongelmani kanssa, sillä olen lukenut aika monesta paikasta samansuuntaisia kokemuksia. Ei se maailma tähän kaadu, vaatii vain hieman totuttelemista noi aikaiset herätykset :)

Viime kuussa aamumaito vaihdettiin aamupuuroon ja lounas kasvisruuasta liharuuaksi. Tällä hetkellä Isla syö siis aamulla ja illalla puuroa, kaksi kertaa päivässä liharuokaa ja kerran hedelmää. Näiden lisäksi joka ruualla maitoa, mukista tai pullosta. Viime viikkojen aikana ollaan alettu harjoittelemaan mukista juomista ja se sujuukin jo varsin mallikkaasti, mikäli Isla niin tahtoo. Toisinaan lakkoillaan mukin osalta kokonaan, toisinaan hörpitään vähän liian innokkaasti, mutta halutessaan Isla osaa juoda mukista nätisti juotettuna. Pullosta juodaan yleensä silloin, jos mua laiskottaa tai Isla on liian väsynyt keskittymään tarkkuutta vaativaan suoritukseen. 


N i p p e l i t i e t o a :
 Liikkuminen tapahtuu edelleenkin pääasiassa ryömimällä, mutta myös konttaaminen on lisääntynyt paljon.
⇒ Isla osaa istua jo erittäin tukevasti ja istumaan noustaan varsin näppärästi.
⇒ Tukea vasten seisominen sujui jo kuukausi sitten, mutta nyt osataan myös laskeutua alas. Äiti tykkää!
⇒ Isla on vähentänyt kiljumista ja alkanut höpöttelemään tavuilla. Parin viimeisen päivän aikana "äätä/äättä" on ollut kova juttu, tapaileekohan Isla äiti-sanaa?
⇒ Iltapuuro on alkanut uppoamaan paremmin, kuin aiemmin. Jes!
⇒ Meillä syödään 8 kuukauden ikäisille tarkoitettuja soseita, on syöty jo pari viikkoa. Hyvin uppoaa karkeampikin ruoka.
⇒ Suuhun on ilmestynyt yksi lego, jota Isla tunnustelee jatkuvasti sormilla ja kielellä. Toinen hammas on ilmeisesti tulossa viereen.
⇒ Isla osaa vääntää kielen poikittain suussa, miks mä en osaa?
⇒ Aloitettiin pottaharjoittelut keskiviikkona, tänään tuli ensimmäiset pissit pottaan!


N e u v o l a k ä y n t i  :
(suluissa muutos verrattuna 6kk-mittoihin, jotka otettu 3.1.2013)

⇒ paino 9210 grammaa (+1420 grammaa)
⇒ pituus 69,1cm (+4,3cm)
⇒ pää 45cm (+1,5cm)

"Hyväntuulinen touhukas tyttö, kasvaa hyvin. Iho siisti. Sydän- ja heng.äänet norm. Vatsa, aukile norm. Istuu, konttaa, nousee tukea vasten. Pinsettiote tulossa. Näkö- ja kuuloasiat norm. Terve tyttö, norm. seurannat."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!