13.8.2013

Vähän leluja, paljon leluja?

Mä vannoin ennen Islan syntymää, että me ei tarvita kamalaa määrää leluja. Perustelin asian sillä, ettei lapsikaan jaksa keskittyä leikkimiseen, mikäli leluja on tuhottoman paljon ja sitä paitsi, eihän meillä ole säilytystilaakaan. Nyt aikojen saatossa olen huomannut pyörtäneeni (tämänkin) mielipiteen, sillä leluja on kertynyt jo reilun vuoden aikana salakavalasti aikamoinen kasa. Usein kauppareissulla mukaan on tarttunut vähän sitä tätä ja tuota, synttärilahjaksi saatiin myös leluja ja viime viikolla saatiin äidiltä kasa mun ja mun sisarusten vanhoja leluja. Tavaroitahan saisi karsittua heittämällä vauvalelut pois, mutta kun sekään ei oikein onnistu, sillä meidän pienimmäinen kasvaa kovaa kyytiä ja kohta lelut alkavat varmasti kiinnostamaan. Reilu vuosi tekemäni päätöksen jälkeen olen kääntänyt kelkkani ja alkanut pohtimaan Islan huoneeseen erilaisia säilytysratkaisuja, joilla lelut saataisiin pois lattialta. Tällä hetkellähän Islalla on sellainen tuubimallinen koppa leluille, yksi dublolaatikko ja toinen Orthexin muovilaatikko, jossa on dubloja lisää. Niiden lisäksi muovipussillinen leluja on kaapissa odottamassa hetkeä, jolloin vanhat lelut ei kiinnosta ja mun on pakko saada tehtyä jotain - uudet lelut naulitsee Islan aika tehokkaasti omaa huoneeseen pois ilkeyksistä. Mä olen miettinyt, että Ikean expedit-hyllykkö voisi olla käytännöllinen, vaikka se löytyykin vähän jokaisesta kodista. Meillähän on jo yksi tuollainen makkarissa, joten sama kait se olisi toinenkin hommata. Äitiyspäiväraha ei mahdottoman kalliisiin hankintoihin veny, joten tuo olisi hinnaltaan suht kukkaroystävällinen. Lisäksi expedit on käytännöllinen, sillä siihen saa laatikoita, kaappeja tai koreja hommattua ihan oman tarpeen mukaan. No mihin se sitten mahtuisi? Islan huoneesta on lähdössä hoitotaso pois ja toivon mukaan myös pinnasänkykin pian, joten niiltä vapautuisi just sopivasti tilaa yhdelle expeditille. En uskalla sitä kuitenkaan vielä hankkia, sillä Isla ei ole nukkunut vielä kovin montaa yötä isojen tyttöjen sängyssä (kirjoitan asiasta pian lisää!) ja haluan pitää pinnasängyn vielä varuilta huoneessa. 

Mun mielestä lelut on kivoja ja tällä hetkellä niin äidin kuin tyttärenkin suosikki on duplot. Isla ei osaa kasata vielä dubloja, mutta kunhan joku rakentaa, niin mikäs sen parempaa, kuin toimia purkumestarina? Meillä oli ennestään jo jonkinmoinen kasa synttärilahjaksi saatuja dubloja ja nyt tilanne parani aikalailla, kun raahasin viime viikolla porukoilta laatikollisen lisää. Jälkimmäiseksi saaduilla dubloilla on paljon tunnearvoa, sillä suurin osa niistä on melkein 40 vuotta vanhoja! Minun lisäkseni niillä on leikkineet monet hoitolapset, siskoni ja kaksi veljeäni. Kaikkien näiden vuosien jälkeen suurin osa on edelleenkin lähes uudenveroisessa kunnossa! Dublojen lisäksi toin porukoiltani Islalle kasan astioita, sillä ne on olleet mökillä leikeissä kovassa suosiossa. Kaikista kupeista on kiva ryystää mielikuvitusmaitoa ja Islan suosikki on tällä hetkellä sovitella kansia erilaisiin kuppeihin ja kippoihin. Astiatkaan ei enää mitään uusia ole, mutta edelleenkin vallan käyttökelpoisia meidän muksuille ja äiti tykkää, kun niistä ei kuulu mitään ärsyttävää musiikkia ;) Astioiden ja dublojen lisäksi otin mukaani vajaan muovikassillisen sekalaisia leluja, joista Isla on porukoiden luona tykännyt. Lelujen ei tarvitse olla uusia, monimutkaisia ja soivia, että ne lapsille kelpaavat. Islan mielestä esimerkiksi lompakko ja vanha herätyskello on lelujen parhaimmistoa!


Mites teillä? Onko leluja liikaa vai liian vähän? Entäs ne suosikit? 
Vanhat kunnon dublot vai kenties jotain ihan muuta? Millaisia 
säilytysratkaisuja olette keksineet leluille? Ja voiko leluja olla koskaan liikaa? ;) 


6 kommenttia:

 1. Kyl mun mielest meijän likal on ihan liikaa leluja, koska saatii ihan valtavat kasat silloin ku muksu oli viel masus, mut kyl sielt silti erottuu ne lempparit ja välillä itte huomaan että tyylii tällänenki meil oli vai :D Meitin likka täyttää pian 2vee ja ihan suosikkei on nuket ja rattaat ja just noi sun mainitsemat dublot. meillä on niitä myös niin mun vanhoja ku serkkujen vanhoi :) Ne on kyl ihan parhait ku kaiken ikäset voi ja tykkää niil leikkii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kaapissa odottelee pussissa myös muutama nukke, saas nähdä mitä meidän likka niistä tuumaa :) Dublot on kyllä huippuja ja vaikka hinnat tuntuukin vähän suolaisilta, niin ne kyllä kestää monet leikit!

   Poista
 2. Mää ajattelin kans sillon raskaana ollessani, että meille ei ihan varmasti tule jumalatonta määrää mitään soivia ja vilkkuvia leluja, joilla lapsi ei edes kaikilla ehtisi koskaan leikkiä. :D Noo mutta sukulaiset on pitänyt huolen siitä, ettei lelut pääse loppumaan, itse ei olla oikeastaan edes paljoa ostettu. :) Mutta kyllä mun mielestä nuo kaikki vanhat lelut kuten just nuo dublot on kaikkein ihanimpia, ja brion puisista leluista tykkään kans kovasti! Mutta joo siis kyllä mun mielestä leluja voi olla liiikaa. Ja meillä on sellanen jyskistä ostettu expedittiä vastaava hylly, joka on kyllä kätevä, ja kivan näköinenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille ei oo kukaan hirveesti ostanut leluja ja mäkään en oo niitä omasta mielestäni kotiin paljoa kantanut, mutta silti niitä tuntuu olevan liikaa :D Onneksi noita soivia juttuja meillä ei pahemmin oo, yksi kirja taitaa olla ainoa, mutta sitä rämpätäänkin sitten ihan liikaa... Dublojen lisäksi Brion puiset on kyllä aika ihania - meillä on kulkushelistin, palikkalaatikko ja neppis, ne kestää kovempaakin käyttöä :)

   Poista
 3. Meillä on se 4*2 kokonen expedit käännetty kyljelleen ja siinä on niitä koreja neljä ja kaks kaappia ja kaks semmosta kehikkoo mikä jakaa sen lokeron neljään osaan. Eihän se vielä ihan käytössä oo mutta kun niitä leluja alkaa kertymään niin onpahan paikka valmiina. Mielestäni tosi kätevä koska käyttötarkotusta vo muuttaa ajan kuluessa niin paljon :)
  -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Expedit on kyllä tosi kätevä lelujen säilömiseen. Toisaalta mietin sitäkin, että olis kiva saada osa leluista Islan ulottumattomiin, jottei kaikkea tarviis aina levittää ympäriinsä ja silloin likka jaksais keskittyä ehkä vähän paremmin touhuamaan niillä jo levitetyillä leluilla :)

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!