6.9.2013

Lukutoukka vai eikö sittenkään?


Mä olen yrittänyt lukea Islalle pienestä asti kirjoja, mutta yritykseksi se on jäänytkin, sillä likkaa ei vielä tähänkään päivään mennessä ole kiinnostanut kuunnella mun jorinoita. Isla on kyllä ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut kirjoita ja lueskelee niitä itsekseen mielellään, selittäen kovasti samalla jotain. Heti kun mä otan kirjan käteen ja Islan syliin, viskataan kirja niin pitkälle kun vaan sattuu lentämään ja sylistä noustaan pois touhuamaan omia juttuja. Mä en ole halunnut tehdä lukemisesta pakkopullaa, kyllä likka itse osoittaa kiinnostuksensa, kun aika on oikea. Musta on kuitenkin hienoa, että Isla haluaa itse tutkia kirjoja ja luskella niitä omaan tahtiin. Eiköhän me jossain vaiheessa päästä vielä siihen pisteeseen, että myös äiti kelpaa lukijaksi.

Mä liityin vähän aikaa sitten Vaukirjaan ilmaisen tervetuliaispaketin houkuttelemana. Eilen ovikello soi yhdentoista maissa ja postimiehellä oli meille odotettu kirjapaketti, joka sisälsi neljä kirjaa. Kolme kirjoista laitoin heti Islan ulottumattomiin, varsinkin kun yksi kirjoista oli varustettu normaaleilla paperisivuilla. Islalla kun tuppaa olemaan tapana kirjojen tuhoaminen, meillä ei ole varmaan yhden yhtä ehjää kirjaa, sillä paksusivuisistakin kirjoista Isla taittaa aina niskat nurin, eli sivut irtoaa kirjan selkämyksestä. Isla ehti lueskelemaan uutta kirjaa kymmenisen minuuttia, kunnes sekin otti jo osumaa Islan rymytessä kirja kädessä sohvalle. Noh, sattuuhan noita ja ei sille mitään mahda, eiköhän meilläkin opita jossain vaiheessa lukemaan kirjoja nätisti, tuhoamatta niitä ;) Mä aion hommata Islalle ja Milolle kattavasti erilaisia kirjoja ja toivon, että hekin innostuvat lukemisesta jossain vaiheessa. Mä tykkäsin nuorempana kovasti lukea kirjoja ja saatoin päivittäin kuluttaa monta tuntia vain lukemiseen. Mä en aio painostaa lapsia lukemaan, mutta yritän kannustaa siihen omalla esimerkilläni, vaikken enää itse mikään lukutoukka olekaan!

Tykkääkö teidän lapset lukemisesta? Missä vaiheessa lapsi alkoi kiinnostua kirjoista ja lukemisesta?


14 kommenttia:

 1. Me ainakin päiväkodissa luetaan alle 3 vuotiaille sillain kuvien perusteella paljon. Eli esim jos kuvassa on lehmä niin sanotaan ammuu ja jne. siitä lapset tykkää :)-Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islaa ei tunnu kiinnostavan pätkän vertaa, vaikka kuinka eläytyisi kirjojen lukemiseen :D Noh, ehkä jonkun ajan päästä.

   Poista
 2. Meillä myös 1-vuotias tyttö ei todellakaan jaksa kuunnella kun kirjo luetaan. Mutta yhessä ollaan paljon katseltu kirjoja ja tyttö onkin oppinut paljon uusia sanoja niistä. Hän osoittelee kuvia ja minä kerron mitä hän osoittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans osoittelu on nyt kova sana ja kirjojen lisäksi osoitellaan milloin mitäkin, kuten lamppuja, kania, verhoja ja ties mitä :)

   Poista
 3. Voi mustakin olis niin ihana ottaa aina Sampo syliin ja lukea pino kirjoja sille, mutta tuo ei kyllä myöskään malta istua ja kuunnella. :D Joskus jaksaa ehkä kaks sivua mutta sitten se alkaa rimpuilla jo pois. :D Mälsää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaks sivua on kova sana ja saa lukee supernopeesti, jos meinas senkään vertaa saada luettua, ku Isla on sylissä :D Noh, ehkä ajan kanssa Islakin alkaa keskittymään kirjojen lukemiseen enemmän.

   Poista
 4. Voi kuulostaa ihan Mealta :D Mea välillä saattaa kyllä tuoda kirjan luettavaksi, kuunnella yhden lauseen ja sit kirja lentää pois tai neiti nappaa mukaansa ja menee yksikseen lukemaan :D meidän kaikki tän hetkiset kirjat on ihan riekaleina ja irtosivuina et niitä olis hankala lukeakkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin Isla tosiaan tykkää lukea, mutta ei kaipaa ketään lukukaveriksi, vaan kirjaa on saatava lukea YKSIN :D

   Poista
 5. Meillä poitsu raahaa kirjoja jatkuvasti luettavaksi välillä jo ihan rasittavuuteen asti.. Ite lueskelee joskus kirjoja,mutta yleensä tuo sen luettavaksi. Sitten katsoo sivut läpi kolmessa sekunnissa ja hakee toisen kirjan :D
  Meillä odottaa yläkerrassa ihan hirveä määrä kirjoja,mutta ne ei vielä kestä tuon käsissä! Nyt on vaan käytössä noita paksusivuisia :)
  Tyyppi tykkää myös kuunnella iltasatua tai päikkäreille mennessä.

  Hah no nyt se raahas taas kirjan että pitäis lukea... Niimpä niin!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Isla ei kanna kirjoja luettavaks, vaikka se olis mukavaa, mutta ei sekään oo mukavaa, knu niitä kannetaan luokse koko ajan mut ei jakseta kuunnella :D Saas nähä milloin Islalle uskaltaa antaa muita kirjoja, ku noita paksusivuisia. Tuskin hetkeen :D

   Poista
 6. Meillä nautitaan yhteisistä ja itsenäisistä lukuhetkistä :) poika (1v2kk) viettää pitkät tovit selaamalla kirjoja itse ja kömpii syliin kun kysytään, että luetaanko :). Eiköhän se sieltä ajan kanssa sitten tule, että äiti kelpuutetaan lukukaveriksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten moni muukin asia, tämäkin on varmasti hyvin yksilöllistä, milloin lapsi alkaa itse haluamaan sitä, että hänelle luetaan. Jäämme odottelemaan ;)

   Poista
 7. Kuulostaapa kovin tutulta. Meilläkään ei kirjojen lukemiseen apua kaivata, vaikka äiti olisi kuinka innoissaan niitä lukemassa :D Yksin lapsi tykkää kyllä lukea kirjoja ja lehtiäkin. Etsii sieltä kaikki kissat ja imurit, ne kun tuntuvat olevan "se juttu" nyt.

  Tässä yks päivä kokeilin tauon jälkeen, josko lapsi olisi hoksannut miten mukavaa olisi istua rauhassa sohvalla ja kuunnella, kun luen kirjaa, mutta ei :D Ehkä se olikin vain äidin mielestä mukava välillä rauhoittua paikalleen, muuten kun sitä ollaan aina menossa ja joka paikkaan.

  - M*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin nauttisin suuresti niistä hetkistä, kun voitais lukea rauhassa kirjaa sohvalla, mutta Islan mielestä on ilmeisesti paljon mukavempaa riehua ja tehdä kaikkea kiellettyä, kuin rauhoittua hetkeksi paikoilleen :D Tämä lukemisjuttukin riippuu varmasti aika paljon lapsen luonteesta, sillä Isla ei muutenkaan ikinä malta pysyä sekuntiakaan paikoillaan :D

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!