30.11.2013

Vinkkivitonen: Kierrelumihiutaleet

On aikoihin eletty tässäkin blogissa, kun jaan ruokavinkkejä ja nyt vielä askarteluohjeita! Mä en ole ekspertti kummassakaan lajissa - en erityisemmin edes pidä ruuanlaitosta, enkä kyllä sen puoleen askartelustakaan. Mä olen turhan tarkka ja jään aina näpertämään, vaikka vihaankin kaikkea pikkunäpertelyä :D Bongasin ohjeen kierrelumihiutaleisiin Minä ja Måndelsson-blogista ja tartuin härkää savista, vaikka lumihiutaleet näytti mun mielestä hurjan vaikeilta! Onnekseni voin kertoa, että homma onnistui jopa tällaiselta poropeukalolta ja teinpä ohjeet vielä oikein kuvallisessa versiossa, joten et voi epäonnistua ;)

Osa kuvista on nyt aika pieniä, jottei postaus venyisi kilometrin mittaiseksi, toivottavasti saatte selvää!


Tarvitset hommaan nitojan, sakset, teippiä ja A4-kokoista paperia. Yhteen kierrelumihiutaleeseen menee 1,5 A4:sta ja yli jääneistä lipuista voi tehdä vaikka ostoslistoja. Oma nitojani on vähän turhan iso tähän hommaan, mutta kun illalla hoksasin nitojan puuttumisen, ei jäänyt paljoa valinnanvaraa ruokakaupassa, jossa oli vain yksi malli tarjolla :D Mitä pienempi nitoja, sitä helpompaa nitominen tulee olemaan.


Taita paperi kuvan mukaisella tavalla, oikeasta alakulmasta oikeaa yläkulmaa kohti, kunnes yläreunat ovat tasan. Leikkaa oikealle puolelle jäänyt kaistale pois, jotta saat paperista neliön muotoisen.


Taita paperi kahtia kumpaankin suuntaan, jotta saat siihen kuvassa näkyvän ruudukon. Tämän jälkeen leikkaa paperista neljä saman kokoista neliötä taitoksia pitkin.


Taita neliöt kulmasta kulmaan (kolmioiksi), avaa paperi ja taita samalla tavalla toiseen suuntaan, jotta keskelle tulee tuollainen taitos. Leikkaa kolmioon tuollaisia kaistaleita, aloita uloimmasta reunasta. Leikkaa ensin toiselta puolelta kolmesta kohtaa ja sitten toiselta puolelta samalla tavalla. Älä leikkaa viiltoja kiinni toisiinsa, vaan jätä niihin noin puolen sentin väli! Yritä saada kaistaleista saman levyisiä keskenään.


Kun olet leikannut viillot, arvaa paperi ja sen pitäisi näyttää suunnilleen tältä. Vaikka kaistaleista ei tulisikaan ihan tasan tarkkaan saman levyisiä, ei se kaada maailmaa. Kuten huomaa, mullakin ne on vähän sinne päin ja silti lumihiutaleesta tuli ihan käyttökelpoinen ;) Näitä neliöitä tarvitaan yhteen hiutaleeseen kuusi kappaletta (yhdestä A4:sta tulee neljä kappaletta).


Seuraavaan hommaan tarvitset teippiä. Itse otin rullasta neljä noin sentin kokoista palaa pöydän reunaan odottamaan, jottei niitä tarvitse sitten kesken näpertelyn alkaa leikkaamaan. Sisimmäinen neiliö taitellaan kuvan mukaisella tavalla ja kiinnitetään teipillä. Homman juju on teipata aina vastakkaiset kärjet yhteen ja yhden tötterön jälkeen paperi käännetään ympäri ja sama toistetaan. Periaatteessa siis kummallekin puolelle paperia tulee kaksi tuollaista tötteröä vai mitenkä niitä nyt kutsuisi :D


Kun olet taitellut sisimmäisen neliön, paperi käännetään ympäri ja sama homma toistetaan.


Kun olet teipannut kaikki vastakkaiset kärjet toisiinsa, pitäisi sen näyttää kutakuinkin tältä. Asettele kaikki samoin päin, kuten oikean puoleisessa kuvassa.


Kun sinulla on osia tarvittavat 6kpl, asettele kolmen kulmat tasaisesti ja nido. Toista sama lopuille kolmelle sakaralle. Tämän jälkeen asettele ne niin kuin oikean puoleisessa kuvassa, mutta kaikki kierteet samoin päin. Minun moka, kuvaamishetkellä toinen puolikas sattui olemaan väärin päin ja huomasin sen vasta, kun aloin tätä postausta tekemään :D Jotta viritelmästä saadaan lumihiutale, aseta juuri nidotut kärjet vastakkain ja nido niiden päältä hiutaleen puolikkaat toisiinsa kiinni.


Vielä olisi vuorossa yksi osuus, sillä nyt sakarat pitäisi nitoa toisiinsa kiinni. Nido sakarat kiinni toisiinsa samalla tavalla kuin kuvassa ja toista sama vielä lopuille sakaroille, kunnes kaikki kuusi on nidottu yhteen.


VALMIS! 


Eihän se nyt niin vaikeaa ollut, vai? Innostuiko joku muukin askartelemaan, vaikka ei muuten mitään askartelijatyyppiä olisikaan? Mitä muuta olette askarrelleet joulua varten? :)


10 kommenttia:

 1. Jee. Tulipa hieno lumihiutale meidänkin ikkunaan. Ihanan simppelit ohjeet, että minäkin ymmärsin ja tarvikkeet vielä löytyi metrin säteeltä tästä koneelta, niin pystyi samantien tekemään, kun jutun luki. :)
  -Kirpun äippä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että sinäkin onnistuit! Mä yritin pitää ohjeet suht yksinkertaisina ja vaikka kuvia onkin paljon, niiden avulla homman saa selitettyä paremmin ilman turhia jaaritteluja :)

   Poista
 2. Oi kuinka nättejä! Täytyy itsekkin koittaa askarrella tälläisiä ikkunoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Loppujen lopuksi ei vaadi paljoa vaivaa ja itse ainakin muistin ensimmäisen lumihiutaleen jälkeen ohjeen ulkoa, ettei tarvinnut kytätä koneen näyttöä :)

   Poista
 3. Minä! Mietin jo aikaisemmin, että mitä ihmettä keksisin keittiön ikkunaan - jonkinlaiset valot, jonkun imukuppikuvan vai jotain ihan muuta. Mutta nyt keksinkin että ainakin väliaikaiseksi ratkaisuksi voisi taiteilla tuohon lumihiutaleita! Tosin voi olla että päädyn ihan perinteisiin versioihin, mutta kuitenkin... :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi kierrelumihiutaleet on mun mielestä paljon paremman näköisiä, kuin ne perinteiset ja loppujen lopuksi eivät vaadi näpertämistäkään kauheasti enempää :) Mä teippasin hiutaleet ikkunaan kiinni, mutta nehän voi laittaa vaikka narulla roikkumaan verhotangostakin.

   Poista
 4. Mietinkin eilen että miten näitä tehtiinkään. Kiitos ohjeesta :) Me askarreltiin myös tonttuja wc-paperirullista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Rullista tehdyt tontutkin on kivan näköisiä ja tykkään tällaisista askarteluista, joihin tarvikkeet löytyy yleensä kotoa :)

   Poista
 5. Mulla on tulossa näistä vielä yksi kiva vinkki ;) Stay tuned!

  VastaaPoista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!