25.5.2012

Ovatko ihmiset sitä, mitä luulemme heidän olevan?

Kuten joku ehkä saattaa otsikosta arvatakin, aion nyt hieman kirjoittaa ajatuksiani blogimaailmaa viimeisen parin päivän aikana kuohuttaneesta tapauksesta, jossa eräs irc-gallerian käyttäjä on kopioinut luvatta kuvia toisten lapsista ja väittänyt kuvissa esiintyviä lapsia omikseen. Sairasta, sanon minä. Ilmeisesti tällä kyseisellä käyttäjällä on kuvia myös aikuisista ihmisistä, joissa hän väittää esiintyvänsä itse kuvissa.

Itsestäni olen paljastanut blogissa asuinpaikkani, nimeni ja naamani. Viimeisen parin päivän aikana olen kuitenkin alkanut miettimään, mitä uskallan kertoa tyttärestämme syntymän jälkeen? Nimi tulee olemaan aika harvinainen, tuskin löytyy kovin montaa täältä Kuopiostakaan, vaikka iso kaupunki onkin. Uskaltaako nimen paljastaa, vai pitäisikö tyytyä samalle linjalle monen muun bloggaajan kanssa ja kutsua tyttöä joko nimen ensimmäisellä kirjaimella tai lempinimellä, joka ei paljasta oikeaa nimeä? Entäs sitten kuvien laita? Suurin osa bloggaajista esiintyy omalla naamallaan ja myös lapsesta/lapsista on kuvia. Omasta mielestäni tässä ei ole mitään pahaa, vaikka varmasti kaikki hyvin tiedämme sen, että kuva jonka lataat nettiin, ei poistu sieltä välttämättä koskaan. Mitä mieltä lapsi on isompana siitä, että hänestä on kuvia netissä ihan syntymästä lähtien? Vaikka muksu tuleekin itse myöhemmin mitä luultavammin liittymään johonkin sosiaaliseen mediaan ja julkaisee kuvia itsestään, onko oikein esitellä kuvia vauva-ajoista asti "ilman lupaa"? Meidän neidin kuvia täällä tulee varmastikin näkymään, mutta aion pitää huolen siitä, että kaikki ovat hyvän maun rajoissa ja sellaisia, joita tyttäremme ei tarvitsisi myöhemmin häpeillä. 

Mikä ihmisen ajaa sitten tuollaiseen tekoon, että kopioidaan tuntemattomien lasten kuvia ja väitetään niitä omiksi? En tiedä. Tuskin kukaan voi varmuudella sanoa, mikä napsahtaa päässä, että tuollaista tekee. Tuskin kukaan pystyy edes varmuudella nimeämään yhtä ihmisryhmää, joka noin tekisi. Onko kyseessä teinien pelleilyä? Onko kyseessä esimerkiksi lapsettomuudesta kärsivä nainen, joka haluaisi niin kovasti lapsia saamatta kuitenkaan niitä? Olipa kyseessä kuka tahansa, itse en pysty ymmärtämään tuollaista käytöstä ja sitä, mikä siihen ajaa. Toivon kuitenkin sydämeni pohjasta, ettei meidän kuvia tule ikinä löytymään samanlaisissa asiayhteyksissä. Hyvä, että tästä kyseisestä ihmisestä on kuitenkin tehty ilmoitus ylläpidolle tunnuksen sulkemiseksi ja myös rikosilmoituksia on ilmeisesti tehty useampia.

Mikä teidän kantanne on kuvien julkaisemiseen ja yksityisyyden häilyvään rajaan?

6 kommenttia:

 1. Mun suunnitelma on blogin suhteen se, että muutan blogin rajauksia niin, että vaan tietty porukka näkee mun kirjoitteluita ylipäätänsä(ehkä tai sitten julkaisen vaan vähän kuvia kera isojen vesileimojen niin, että blogi avoin kaikille). Näin voin kontrolloida sitä ketkä näkevät kuvia lapsestani. :) Kuvia aion julkaista, tosin hyvän maun rajoissa ja näin. Ja tajusin vasta nyt, että sulla on niinkin lähellä, kun 2 päivää ennen mua laskettu aika! Vähän hitaalla käyn mut aika huippua hei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös miettinyt sitä, pitäisikö blogi rajata salasanan taakse, mutta toisaalta sekään ei tunnu oikein mieluisalta... Hah, on tosiaan aika lähekkäin lasketut ajat meillä! Mä oon tilannu muksun kesäkuun loppuun (en jaksas enää tän mahan kanssa), mut mun tuurilla menee varmaan pari viikkoa yli :D

   Poista
  2. Joo ja mä oon heinäkuun ensimmäiselle viikolle. Oon käyny jo neuvotteluita ipanan kans, mut luulen et se roikkuu tuol kans viimeseen asti. Kärvistellää yhes sit tääl netin ihmeellises maailmas, kun ne kunnon helteet alkaa :D

   Poista
  3. Mä oon kans yrittäny vähän neuvotella, mut luulen et tässä asiassa ei taida olla neuvotteluvaraa... Innolla odotan helteitä, ku meinaan jo nyt läkähtyä. Oon nukkunu jo useemman viikon ikkunat auki, toisinaan tuuletin huutaen ja ilman peittoa, silti on kuuma!

   Poista
 2. Alkuvuonna oli ''blogimaailmassa'' semmonen buumi että kaikki laittoi blogin lukkojen taakse! Noh ei menny ku kuukaus tai pari niin kaikki taas avas blogin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en haluais laittaa blogia salasanan taakse (vaikka se turvallista olisikin), koska lukijat ovat osa tätä kirjoittamista. Totta kai on mukava kirjoittaa näitä tekstejä, mutta mun mielestä on myös älyttömän ihanaa saada kommenttejakin lukijoiltakin :)

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!