7.1.2013

Turvaistuin

(kuva)

Me ostettiin Islalle tosiaan viime perjantaina turvaistuin autoon, koska kaukalo alkaa käymään vähän turhan pieneksi. Nyt liikkuminen neidin kanssa ei ookaan enää niin näppärää, kun istuinta ei voi heittää vaunujen runkoon kiinni esimerkiksi kaupungilla pyöriessä. Neiti ei myöskään tykkää siitä, että just kun kerkeää nukahtaa, pitää taas herätä, ku ollaan määränpäässä. Ennen unien jatkaminen onnistui vallan mainiosti, kun kaukalon sai otettua autosta irti mukaan. Sille ei kuitenkaan mahda mitään, meidän tyttö kasvaa isoksi :)

Ostettiin siis Klippan Triofix-istuin, joka ei oo ilmeisesti vielä kovinkaan tunnettu. Kyseessä on suomalainen yritys ja istuin on suunniteltu, valmistettu ja testattu Suomessa. Malli on tullut markkinoille vasta syksyllä 2011 ja Autoliitto ei ole vielä ehtinyt testaamaan istuinta, koska vuoden 2012 testiohjelma oli lyöty jo lukkoon. Triofix pääsee kuitenkin testattavaksi tänä vuonna ja odotan innolla testituloksia. Se, että Autoliitto ei ole istuinta testannut, ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei istuinta olisi testattu ollenkaan. ECE R44-04 testeissä turvaistuin on pärjännyt erittäin hyvin sekä selkä menosuuntaan, että kasvot menosuuntaan. 

Triofix-istuin ja telakka myydään erikseen, mutta mä halusin meille ehdottomasti myös telakan, vaikka istuimen voi ilmeisesti (?) kiinnittää myös ilman telakkaa. Kyseinen istuin oli Lastentarvikkeessa ilmeisesti ainoa isofix-kiinnitteinen istuin ja halusin mieluummin isofix-kiinnitteisen, koska tällöin väärin asentamisen riski pienenee ja istuin pysyy tukevammin autossa kiinni. Istuimen telakan saa isofixien lisäksi kiinni myös auton 3-pisteturvavöillä. Istuimen ja telakan yhteishinta on noin 420-430 euroa, Lastentarvikkeessa oli normaalihintaiset tuotteet istuimen ostopäivänä -10 prosenttia, joten saatiin hieman halvemmalla. Onhan istuin aika arvokas, mutta jos se voi pelastaa Islan kolaritilanteessa, olen valmis satsaamaan laatuun.

(kuva)

Meille istuin vaikuttaa vallan passelilta, vaikka käyttökokemusta ei olekaan ehtinyt kertyä vielä monelta päivältä. Isla tykkää olla istuimessaan, koska se on ylempänä ja pystymmässä, kuin kaukalo. Näin ollen Islakin näkee paremmin ympärilleen ja hyvin on näyttänyt nukuttavankin istuimessa. Mietin alkuun, että onko kovin suuri puute se, ettei istuimessa ole kaltevuuden säätöä. Joissakin istuimissa tällainen mahdollisuus on, mutta silloinkaan istuimet ei kallistu kovinkaan paljoa ja mekanismi on usein hankala. Esimerkiksi Gracossa oli iso pyöritettävä rulla, jota sai aika pitkään pyöritellä, ennen kuin istuin kallistui vähääkään. Luulisi, että tuollainen menee käytössä nopeasti rikki. Triofixissa kaltevuutta ei voi säätää, mutta kaltevuus on 28 astetta (muissa markkinoilla olevissa istuimissa 18-32 astetta), joten sitä ei ole nähty tarpeelliseksi. Mun mielestä istuin on tarpeeksi kallellaan taakse, jottei lapsi retkota nukkuessaankaan pahan näköisesti. Muutenkin istuma-asento on lapselle varmaan mukavempi, kun ei tarvitse ihan tikkusuorassa istua. Triofix on ensimmäisiä markkinoilla olevia turvaistuimia koossa ”Reduced size”, joka tarkoittaa että tilantarve autoon asennettuna on mahdollisimman vähäinen. Istuin vie kyllä huikeasti vähemmän tilaa kuin monet muut istuimet ja me ollaan pönkätty se varmuuden vuoks vielä vänkärin penkillä kiinni, että ois mahdollisimman tukevasti. Sen verran vähän vie istuin tilaa, että vänkäri mahtuis nukkumaan edessä vaikka jalat suorassa :D

(pahoittelut superhyvästä kännykkälaadusta...)

Yleensähän palkki-istuimet on testeissä pärjänny paremmin, mutta mä en meille sellaista halunnut, ihan lapsen mukavuuttakin ajatellen. Meidän kummitytöllä on Cybex Pallas istuin ja se ei oo tosiaankaan mukava lapselle, pikemminkin päinvastoin. Vaikka Aamu onkin hoikka vajaa 2-vuotias, ei se meinaa silti mahtua kunnolla istuimeen, toppavaatteista puhumattakaan. Palkki-istuimet on ehkä turvallisia, mutta ei ilmeisesti kovinkaan mukavia lapselle. Triofix kuuluu ryhmiin 1-2-3, joten sitä voidaan käyttää 9-36kg painoiselle lapselle. Istuimen voi asentaa selkä menosuuntaan 9-18kg tai kasvot menosuuntaan 9-36kg, joten Triofix käy isollekin lapselle. Huippuarvosanoja mä en Triofixiltä odota Autoliiton testissä, koska tollaiset kahteen suuntaan asennettavat istuimet saa aina huonompia arvosanoja sen takia, että ne testataan vain kasvot menosuuntaan päin ja näin ollen esimerkiks palkki-istuimet on turvallisempia, kun ei oteta huomioon, että kaksisuuntaisissa istuimissa pientä lasta suositellaan aina kuljetettavaksi selkä menosuuntaan päin.

Äh, tulipas taas älyttömän pitkä teksti, vaikka yritinkin koostaa ajatukset istuimesta mahdollisimman lyhyeksi esittelyksi. Nyt kuitenkin saitte esittelyn, sitä kun muutamat lukijat olivatkin ehtineet kyselemään :)

Onko jollain turvaistuimen hankinta edessä? Minkälaisia istuimia teiltä löytyy?

19 kommenttia:

 1. Edessä olis ton osto kun, painon mukaan Eemi vielä Gracon kaukaloon mahtuu, mutta pituus ottaa kyllä kohta jo kiinni :) Onneks ei nyt kauheesti matkusteta autolla niin toi kaukalo kyllä menee vielä hetken. Pitäis löytää suhteellisen pienikokoinen istuin kun sen pitäisi mahtua pieneenkin autoon, mutta mulla on valinnanvaikeus. Palkki-istuinta mietin, mutta siinä mietityttää se mukavuus ja turvallisuuskin ja noista käännettävistä en osaa sitten valita. Aina niissä on jotain miinusta : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mahdollista, niin kannattaa käydä pistäytymässä ihan paikan päällä jossain turvaistuimia myyvässä liikkeessä. Mä sain ainakin Lastentarvikkeessa ihan kohtalaisen hyvää palvelua ja tietoakin eri istuimista, kun osasin sitä vaatia. Toi Klippan menee tosiaan aika pieneen tilaan, mutta eiköhän niitä löydy muitakin suht pieniä istuimia :) Mä en halunnut palkki-istuinta juurikaan sen takia, kun oon nähny, ettei kummityttö tykkää siitä ollenkaan, mut toikin on tietysti ihan mielipideasia :)

   Poista
 2. Kiitos tästä sulle! Meidänki pitäs vaan tehä päätös istuimen suhteen.. Jospa tähän joku kertoo myös istuin kokemuksiaan niin sais vielä vähä lisää apuja itelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppas hyvä, toivottavasti oli apua! Istuimen valinta tuntuu alkuun tosiaan toivottomalta, vaihtoehtoja tuntuu olevan niin paljon, kuten myös ominaisuuksia. Kannattaa tosiaan käydä ihan kivijalkakaupoissa kartoittamassa valikoimaa, sieltä saa ainakin apua :)

   Poista
 3. Meillä olis kanssa edessä istuimen osto kohta puoliin, ihan vielä ei tarvi onneks päätttää minkä valitsee.
  Mä haluaisin myös istuimen, jonka saa sekä selkä että kasvot menosuuntaan. Mutta niitä ei kovin montaa oo ja testeissä tosiaan saanu aika huonoja tuloksia. Tuo Klippan voisi kyllä olla yksi vaihtoehto meillekin. Harmi kun siitä ei ole vielä niitä autoliiton testejä, ois mielenkiintosta nähdä tulokset! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkä menosuuntaan on lapselle selkeästi turvallisin vaihtoehto, joten se olikin yks syy minkä takia päädyttiin Klippaniin. Klippan oli valittu Ruotsissa BARNochBABY-messuilla vuoden uutuudeksi :)

   Poista
 4. Meidänki pitäis hommata tytölle uus, isompi istuin:) käyhän osallistumassa http://maalismussu.blogspot.fi/2013/01/sofia-min-lilla-prinsessa-little-white.html?m=1

  VastaaPoista
 5. Hyvä valinta! Ja kun jalkatilaa halutaan lisää voi ostaa Klippanin välikappalen. Sillä isuimessa voi istua selkä menosuunnassa neljävuotiaaksi täysin ongelmitta :)

  Tästä löytyy kuvia omasta tytöstäni: http://bloggen.fi/bilstolslotsen/files/2012/10/femaring.jpg

  Ystävällisin terveisin Turvaistuinluotsi - Netta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tollaisesta välikappaleesta en ookaan kuullut ennen! Kiitos vinkistä :)

   Poista
 6. Pakko kysyä, kun teillä ollut tuo nyt käytössä jo hetken, että oletteko olleet tyytyväisiä? Meilläkin alkaa nyt olemaan ajankohtainen asia tuon istuimen ostos, kun koppa alkaa olemaan melko täynnä, ainakin, kun joutuu vielä pukemaan melko reippaasti..Tyttö meillä siis 8kk..
  Harmittaa vain paljon, kun jotkut merkit on sellaisia, että niitä ei saa selkämenosuuntaan, vaikka se olisi ihan ehdotonta alle 3-vuotiaalle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan oltu todella tyytyväisiä turvaistuimeen ja Islakin tykkää nykyään istua siinä! Alussa huutoa aiheutti hieman noi "olkapehmusteet", jotka on ilmeisesti kumiset tai jotain, Isla ei siis tykännyt niiden kiristämisestä, vaikka se tuskin tuntui edes epämiellyttävältä. Nykyään meillä istutaan mielellään istuimessa ja tuo istuin on tarpeeksi kallellaan senkin suhteen, että jos Isla nukahtaa autossa, niin yleensä likka nukkuu pää pystyssä, eikä silleen pahan näköisesti retkottaen. Istuin ei mikään mahdottoman leveä ole, mutta Isla on mahtunut istumaan vallan hyvin toppavermeissään ja uskon, että mahtuu istumaan vielä pitkään :) Kankaat on alkaneet hieman nyppyyntymään istuinosan sivuista, mutta meillä kyllä käytetäänkin istuinta tosi paljon. Me ollaan oltu tosi tyytyväisiä ja en voi muuta kuin suositella!

   Poista
 7. Hei!

  Haluaisin kysyä tuosta istuimesta, että pystyykö sitä kiinnittämään myös ilman telakkaa, esim, keskipaikalle? Meillä kun on joskus tarvetta saada istuin keskelle. :) Mistä muuten ostitte istuimen? Tilasitteko netistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä istuin on suunniteltu nimen omaan kiinnitettäväksi telakan kanssa turvallisuuden maksimoimiseksi. Telakan voi kiinnittä joko isofixillä tai auton omilla vöillä. Sama telakka käy niin Klippanin kaukaloon kuin turvaistuimeenkin :)

   Poista
 8. Kiitos vastauksesta! :)

  VastaaPoista
 9. hei! Mitä olette tykänneet istuimesta nyt kun on ollut jo käytössä pitempään? Itsellä olisi tämä ostoslistalla tai sitten tästä istuimesta reclainer malli.... Tarviiko mielestänne kallistus ominaisuutta? Toi malli missä on kallistus, niin siinähän pitäisi laittaa kallistus valmiiksi ennen kuin asennetaan istuin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tykännyt edelleenkin siitä tosi paljon! Aika kapeahan istuin on, joten kauhean iso lapsi ei tuohon varmaan mene, mutta meidän solakka 2,5-vuotias kymmityttö mahtui ihan hyvin ainakin :) Kallistusta ei tarvitse, sillä toihan ei oo ihan niin pystyasennossa, kuin monet muut istuimet ja ainakaan Islan pää ei retkahda eteenpäin nukahtaessa. Toki jos mahdollista, istuin kannattaa käydä koeistumassa ja katsomassa :)

   Poista
 10. Kiitti tästä! Me mietitään tän ja cybexin välillä ja kiva oli kuulla kattavaa mielipidettä joltain muulta! Mikä auto teillä on? Ihan tota tilaa vaan mietin :) mitä oot nyt tykännyt tästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on kokemusta kummastakin istuimesta, sillä uusi turvaistuin joka hommattiin, on Cybex :D Meillä on Hyundai i30, pieni farkku siis. Oon tykännyt kovasti Klippanista, mutta istuimen valintaan vaikuttaa toki aika paljon myös omat tarpeet ja mieltymykset. Meidän ensimmäinen turvaistuin oli Klippan, koska auton takaistuintilat on aika kapeat ja auto on muutenkin suht pieni. Toisen istuimen kohdalla päädyttiin kuitenkin Cybexiin, koska Milo on niin paljon Islaa isompi ja ei varmasti mahtuisi kovinkaan vanhaksi istumaan Klippanissa. Klippan on ollut meillä nyt reilun vuoden verran, Cybex muutaman viikon - olen erittäin tyytyväinen kumpaankin :)

   Poista
  2. Yritän kirjoittaa Cybexistä blogiin lähipäivinä!

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!