16.2.2013

Rutiinit? Rytmit?

Mä olen pyrkinyt Islan syntymästä lähtien luomaan rutiineja, jotka toistuvat päivittäin ja luovat jokaiseen päivään tietynlaista rytmiä. Tätä tekstiä kirjoittaessani selasin paljon menneiden kuukausien kirjoituksia ja huomasin, että päivärytmi on vaihdellut paljolti Islan kasvun mukana, mutta ne tietyt jutut siellä on säilyneet alusta asti. Mä uskon, että päivittäin toistuvat rytmit ja rutiinit tuovat turvaa lapselle ja koska mä olen itse hieman pilkunviilaajien sukuun kuuluvaa sorttia, on mullekin paljon helpompaa, kun tiedän päivien kulun suurin piirtein ja tiedän useimmiten, mitä lapsi haluaa. Jaottelin eri osiot alaotsikoiden alle, jotta tekstistä tulisi toivon mukaan hieman selkeälukuisempi. Varoitus, luvassa on pitkä postaus!


N U K K U M I N E N :

Isla nukkui alussa paljon ja pikkumimmin kanssa oli helppo liikkua paikasta toiseen, koska Isla nukkui missä vaan ja millon vaan. Ensimmäiset pari viikkoa Isla nukkui päivät ja yöt, ollen hereillä korkeintaan tunnin tai kahden mittaisia pätkiä, eikä niitäkään turhan montaa ollut. Muistan kavereiden ihmetellen, että eikö se ole ikinä hereillä. Toisinaan mietin itsekin, että olisi mukavaa, jos tyttö olisi vähän enemmän hereillä, mutta tiesin jo silloin, että vielä tulee aika, jolloin mietin että eikö se vois nukkua vähän enemmän ;) Teimme Miikan kanssa jo alusta asti selväksi, milloin on yö ja aika nukkua. Totta kai Isla heräsi öisin syömään ja vaipanvaihdolle, mutta nämä hoidettiin pimeässä pienen yölampun voimin. Syötön jälkeen Isla laitettiin takaisin sänkyyn nukahtamaan, tarvittaessa rauhoiteltiin hieman ja laitettiin tuttia suuhun. Miika teki alkuun sitä, että alkoi höpöttämään Islalle vaipanvaihdon tai syötön yhteydessä, mutta kun pyysin, että öisin ei seurusteltaisi, hoitui huoltotoimenpiteet ilman juttelua. Mä olen onnellinen siitä, että Miika toimi aika pitkälti mun toiveiden mukaan ja näin ollen saatiin yhteiset pelisäännöt, joita noudatettiin. Viiden viikon iässä Islalla alkoi koliikki ja iltahuutojen seurauksena päivällä oltiin todella väsyneitä. Ennen kahden kuukauden ikää rutiinien toistaminen alkoi tuottamaan tulosta ja öisin nukuttiin putkeen 5-7h pätkiä, päivisin unien mitta oli varsin vaihteleva. Islalla alkoi tulla tietty rytmi päiväuniin vasta tässä reilu kuukausi takaperin. Koliikki jatkui 4,5 kuukauden ikään asti ja siihen asti Isla oli myös päivisin tosi väsynyt ja nukkui silloin kun nukutti. Yöunet alkoivat pitenemään vähän kerrallaan ja kolmen kuukauden iästä eteenpäin Isla alkoi nukkumaan aikalailla täysiä yöunia, toisinaan jopa 12 tuntia putkeen! Kuukausi sitten päiväunet tipahtivat neljästä-viidestä nykyiseen kahteen-kolmeen ja näin ollen päästiin tälläkin saralla luomaan jonkinlaista rytmiä. Tällä hetkellä Isla menee iltaisin nukkumaan 19.00-19.30 ja herää aamulla 08.00-09.00. Ensimmäisille päikkäreille käydään yleensä 10.50-11.30 ja ne on kestoltaan jotain tunnin ja puolentoista väliltä. Tokat päikkärit on sitten vähän vireystilasta riippuen 14.00-15.30 välillä, toisinaan jopa päivällisen jälkeen, eli klo 17.30 eteenpäin. Jos Isla herää aamulla heti kasin pintaan, mennään päikkäreille aikaisin ja silloin tarvitaan yleensä vielä viiden ja puoli kuuden välissä sellaiset puolen tunnin pikatorkut, joilta likka pitää herättää, ettei koko yö menisi kukkumiseksi. Mä olen tosi tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, kun osaan jo suurin piirtein ennustaa neidin väsymyksen määrän ja unien ajankohdan. Tällainen on tilanne nyt, parin kuukauden päästä se voi olla jotain ihan muuta :D


S Y Ö M I N E N : 

Islahan on ollut alusta asti pullovauva, ne rintaraivarit oli jotain niin järkyttävää. Toisaalta pulloruokkiminen oli mulle helpotus, kun ei tarvinnut öisin hoitaa syöttämistä yksin. Alussa Isla heräili 3 tunnin välein syömään ympäri vuorokauden, mutta ennen kahden kuukauden ikää syöttövälit olivat öisin jo 5-7 tuntia (eli öisin herättiin kerran syömään) ja päivisin väli oli 4-5h. Koska Isla oli pullovauva, oli helppo antaa joka kerta maitoa suunnilleen saman verran ja näin ollen Isla myös jaksoi olla syömättä aika lailla yhtä pitkiä pätkiä. Kolmen kuukauden iässä syöttöväli taisi olla jotain 5-8 tunnin paikkeilla öisin ja siitä väli lähti pitenemään ja pian nukuttiinkin täysiä yöunia! Mä olen siitä tosi tyytyväinen, että Isla on aina ollut hyvä nukkumaan ja syömään, vaikka näissäkin asioissa on ollut erilaisia kausia, niin kuin vauvoilla aina. Isla ei ole ikinä saanut maitopulloa sänkyyn ja vaikka mä monia muita päätöksiä olenkin pyörtänyt, olen onnellinen että tämä on pitänyt. Ihanaa, kun Islaa ei tarvitse unipullosta vieroittaa, kun se ei siihen ole missään vaiheessa tottunut. Tääkin on sellainen asia, että kukin mun puolestani hoitaa asian omalla tyylillään, meillä tää tyyli on ollut toimiva ja siinä on pitäydytty :) Isla söi jo laitoksella aika suuria maitomääriä ja nehän lähti siitä luonnollisesti kasvuun ja kolmen kuukauden iässä määrät olivatkin jo melkein litra/päivä. Isla oli 3,5kk, kun meillä alettiin syömään kiinteitä suurien maitomäärien takia. Alussa kiinteitä maisteltiin kerran päivässä, yleensä tiettyyn kellonaikaan ja vähän kerrallaan määriä ja kertoja alettiin lisäämään. Neljän kuukauden iässä Isla söi päivän aikana yleensä neljä kertaa (maitoa/kiinteitä), mutta määrät lisättiin viiteen, jotta ruokailut pystyttäisiin rytmittämään paremmin, kun kaikki ruuat on jotain kiinteää. Viiden kuukauden iässä Isla söi jo kolme kertaa päivässä sosetta, kerran puuroa (illalla) ja aamuisin maitoa. Isla ei oo aamuisin ollut kovinkaan kova syömään ja näin ollen sai pitkään vain pelkästään maitoa, kun sitä ei kovin hirmuisesti mennyt. Nyt pari viikkoa sitten siirryttiin aamupuuroon ja pian olisi tarkoitus vaihtaa lounaalla syötävä kasvissose lihasoseeksi :) Tällä hetkellä Isla syö siis klo 08.10-09.20 (riippuen heräämisestä) aamupuuron, joka on tehty veteen ja sen kaverina pikkuisen sosetta makeuttamassa ja maitoa. Noin klo 10.30 syödään lounas, joka tosiaan on vielä kasvissose, mutta tarkoitus vaihtaa piakkoin lihaan. Iltapäivällä syödään klo 13.30 hedelmäsosetta, klo 16.30 lihasosetta ja iltapuuro (+vähän hedelmäsosetta makeuttamaan) klo 18.30. Mä olen aina ollut tarkka Islan ruoka-ajoista, jotta ruokailurytmi pysyisi säännöllisenä, mutta puolen tunnin heitto sinne tänne ei vielä ketään tapa. Isla saa jokaisen ruuan yhteydessä maitoa ja ennen varsinaista ruokaa (suunnilleen kerran päivässä) jotain naposteltavaa, kuten kurkkua, leipää, banaania yms.


M U U T   R U T I I N I T :

Heräämisen jälkeen Isla on tottunut siihen, että tutti jätetään sänkyyn ja se on vain pääasiassa nukkumista varten. Tuttia syödään nukkumisen lisäksi myös toisinaan rattaissa ja silloin kun kiukuttaa oikein kovasti, mutta muuten tutti on ja pysyy sängyssä. Sängystä nostan Islan syliin ja annan heräillä siinä kunnolla minuutin pari, kunnes päästän neidin touhuamaan. Unet nukutaan sängyssä tai vaunuissa ja näin on aina ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (pari kertaa Isla nukkui ihan pikkuvauvana mun vieressä sohvalla). Päätin jo ennen Islan syntymää, että en halua opettaa likkaa nukkumaan vieressä ja oon todella tyytyväinen, että olen pitänyt pääni tässä asiassa. Joinakin aamuina ajatus viereen ottamisesta houkuttaa, kun pitää juosta parin minuutin välein laittamaan tuttia suuhun/laittamaan Isla makuulle toiselle puolelle asuntoa, mutta näin teemme jatkossakin :) Viikonloppuisin Isla pääsee herättyään vähäks aikaa köllimään mun ja Miikan väliin meidän sänkyyn, koska koko perheen rauhallinen herääminen on meillä aika harvinaista herkkua. Siinäkään ei enää nukuta, vaan Isla riehuu ja rellestää. Aamumaito syötiin vielä kuukausi takaperin sylissä Islan huoneessa ja iltapuuro keittiön lattialla turvakaukalossa, mutta nykyään kaikki ruuat syödään syöttötuolissa ruokapöydän ääressä. Nukkumaan mennään omaan sänkyyn, laitetaan peitto päälle, tutti suuhun ja pupu kainaloon. Toivotan Islalle kauniita unia ja silitän päästä, jonka jälkeen lähden huoneesta ja laitan oven kiinni. Jos likka on tarpeeksi väsynyt, nukahtaminen tapahtuu alta kahden minuutin samaan asentoon, mutta useimmiten ei. Yleensä Isla touhuaa omiaan sängyssä hetken (alle vartin), jonka jälkeen nukahtaa. Toisinaan tuttia saa käydä laittamassa muutaman kerran, mutta nykyään tätäkin vähemmän, koska Isla kyllä löytää tutin itsekin ja osaa laittaa sen suuuhun. Yksi periaate ennen Islan syntymää oli mulla myöskin se, etten halua opettaa lasta nukahtamaan niin, että mun pitää olla aina paikalla. Tämä päätös on pitänyt (yksi niistä harvoista :D) ja vaikka jossain vaiheessa olisikin ollut helpompaa jäädä siiden viereen nostelemaan tuttia suuhun, kiittelen itseäni näin myöhemmin, ettei niin olla tehty. Oon tosi tyytyväinen, että nukahtaminen on meillä yleensä helppoa, mutta toisinkin on ollut :)

8 kommenttia:

 1. Toihan kuullostaa tosi hyvältä :) rutineeja täytyy munkin mielestä olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rutiinit tuo lapselle turvan tunnetta ja meidänkin kannalta on helpompaa, kun on ne sellaiset tietyt jutut, miten missäkin tilanteessa toimitaan :)

   Poista
 2. Meillä on aikalailla samankaltainen ajatus ollu rytmeistä. Tyttö on nukutettu aina omaan sänkyyn ja just noin ettei itse olla paikalla, alussa kyllä nukkui vieressä silloin tällöin, mutta itsestään sitten vierottui tästä ja halusi yksin nukahtaa ja 3 kk iästä asti jo omassa huoneessa. Onneksi Mea on kanssa ollu hyvä nukkumaan ja syömään. Muutenki hyvin samankaltaisesti toimittu kun teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kummityttö on Islaa 1v 3kk vanhempi ja sieltä on voinu poimia muutamia asioita, joita kannattaa/ei kannata tehdä :) Kiva kuulla, että muutkin toimii kutakuinkin samalla tavalla!

   Poista
 3. Kiva postaus, ja jaksoin lukea vaikka olikin pitkä. ;) Teillä on kyllä hyvät rutiinit ja hyvin ootte pystynyt pitämään ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jaksoit lukea! Mä kun alan kirjoittamaan jostain "oikeasta asiasta", niin ne tekstit tuppaa sit vähän venymään :D Välillä oon meinannu alkaa lipsumaan periaatteistani, kun oon ollu väsyny/ärsyyntyny tai jotain muuta, mutta onneks oon pitäny pääni :)

   Poista
 4. Ihana postaus! Oot tosi hienosti saanut pidettyä kiinni päätöksistä ja rutiineista, vaikka voin vain kuvitella miten vaikeaa se on välillä ollut! Vaikutat todella määrätietoiselta ja johdonmukaiselta, ihailen suuresti :) Isla on todella suloinen, niin söppänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva että tällaiset vähän syväluotaavammatkin postaukset kiinnostaa :) Välillä ois toki tehnyt mieli mennä sieltä, mistä aita on matalin, mutta onneksi kuitenkin ollaan pyritty tekemään asiat aina samalla tavalla. Ja Isla on kyllä suloinen!

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!