27.1.2014

Lepää rauhassa, mummo ♥

"Nyt olet vapaa ja mukana tuulen, saat kulkea rajalla ajattomuuden. 
Olet kimallus tähden, olet pilven lento, olet kasteisen aamun pisara hento. 
Et ole poissa vaan luoksemme saavut mukana jokaisen nousevan aamun. 
Ja jokaisen tummuvan illan myötä toivotat meille hyvää yötä."

♥     ♥     


Vuoden viimeinen päivä ei ollut aivan niin iloinen, kun olisi voinut olla, sillä sain kuulla rakkaan Mari-mummon nukkuneen pois. Mummo eli 99 vuotta ja ehti kokea paljon hienoja asioita, mutta myös niin talvi- kuin jatkosodankin. Kuuntelin jo pienenä tyttönä mielelläni mummon tarinoita vuosikymmenien takaa, viime vuosina kävin aivan liian harvoin tervehtimässä. Mummo oli jo vanha ja väsynyt, kyllä yhdeksänkymmentäyhdeksän vuotta on varsin kunnioitettava ikä.

Kuvat on otettu reilu neljä vuotta sitten, kun juhlimme Mari-mummon 95-vuotissynttäreitä. Mummo oli aina virkeä ja liikkui hyvin ikäisekseen. Viimeinen vajaa vuosi vei liikuntakyvyn ja omatoimisuuden, sitä ennen muistan aina mummon reissut muutama vuosi takaperin kylälle, kun olivat ystävän kanssa potkureilla hurjastelleet ojaan. Muistan myös aina mummon tekemän tohraperunan, jota kukaan muu ei osaa tehdä yhtä hyvin. Paljon, paljon hyviä muistoja vuosien varrelta, joita vaalin mielessäni niin pitkään, kuin kykenen 

Lauantaina oli mummon hautajaiset ja minut oli pyydetty kuvaamaan. Muistikortille tallentui yli 700 kuvaa hautajaisista kirkossa ja muistotilaisuudesta seurakuntatalolla. Muistotilaisuus oli hyvin kaunis ja mummon hersyvää huumoria tuotiin muisteloissa esille monen monta kertaa, Mari-mummolla oli aina pilke silmäkulmassa ja sellaisena minäkin mummon muistan. 

Lepää rauhassa, Mari-mummo 


4 kommenttia:

 1. Suuret osannotot ♥ itse haudannut mummin, mummun ja papan 2 vuoden sisään eikä se koskaan ole helppoa! Voimia paljon sinne :'-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Äidin puolelta on haudattu mummo ja pappa, isän puolelta on onneksi isovanhemmat elossa.

   Poista
 2. Osanottoni :) minun viimonen isovanhempi nukkui yllättäen jouluaattona 76v iässä pois .. oli hyvin erilainen joulu viettää miehen syntymäpäivää ja surra mummia. Onneksi nuo pienet ihmiset pitää liikkeessä niin ei ehdi liikaa surra :)teilläkin varmasti vilskettä riittää ;) tuntuu et on kädet täynnä ton touhukkaan 1,5v kanssa . Voimia suruun ja ikävään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Onneksi on nuo pienet, ne pitää todellakin kiireisenä ;)

   Poista

Mukavaa, jos viitsit jättää jonkinlaisen kommentin, arvostan sitä suuresti!